Látnivalók banner
Fert?di kastély
Az Esterházy kastély tőlünk mindössze 400m-re található.

Kapcsolat felirat
Név:
E-Mail:
Tárgy:
Üzenet:

Aktualitások

A Fertő

„A'FERTŐ TAVÁBA SOK SZÁZ EMBER EL JÁR NYÁRBAN FÖRÖDNI. NÉMELLYEK 2-3 ÓRA JÁRÁSNYI FÖLDRÖL IS. HA KÉRDEZI AZ EMBER EZEKET, MIÉRT OLY MESSZIRÖL IS EL FÁRADOZNAK A 'FERDÉSNEK KEDVÉÉRT? FELELNEK: MERT A 'FERTŐBEN VALÓ FÖRDES HASNOSSABB, MINDEN MÁS VÍZBEN VALÓ FÖRDÉSNÉL, ÁMBÁTOR NEM HISZIK ŐK EZT, ARRA MAGOK SEM TUDNAK TOVÁBB FELELNI.
AKÁR HONNÉT SZÁRMAZOTT LÉGYEN EZ A' VETÉLKEDÉS A’ FERTŐRŐL A’ KÖZ NÉP KÖZÖTT, ANNAK OKÁNAK KELL LENNI.AZ ÉRTELMESEBBEKNEK FELELETJEK PEDIG EZ, MERT, UGY MONDANAK TSUDÁLATOSAN MEG KÖNNYEBBÜL AZ EMBER TESTE A’ FERTŐBEN VALÓ FÖRDÉSRE, A’ MOTSKOT KIVÁLTKÉPEN LE MOSSA AZ EMBER BŐRÉRŐL, ÉS MINDENFÉLE TESTI KIHÁNYÁST HAMAR MEGGYÓGYÍT. GONDOLOM EZEN OKBÓL ODA EL JÁRÓKNAK SZÁMA GERJESZTETTE MÁR RÉGRŐL FOGVA A’ KÖZ NÉPNÉL AZ EMLÍTETT MONDÁST.

KIS JÓZSEF ORVOS DOCTOR:

A FERTŐ VÍZEBEN VALÓ FÖRDÉSRŐL (1797.)

De honnét származik a víz gyógyereje?

Kis József soproni orvos,
kémiai elemzéseket végzett a tó vízének összetételére vonatkozóan. A vízben való fürdést pedig ajánlotta a gyenge testalkatúaknak, sápkorosoknak, lábadozóknak, köszvényeseknek és számos adatot sorolt fel a gyógyulásra vonatkozóan.
A korszerű módszerek megadták, hogy a tó vize erősen lúgos kémhatású, igazi síkvidéki szikes sóstó. A Balaton vízénél, alacsony vízállas eseten 33-szor töményebb! A különféle sók a Fertő iszapjában is megvannak, és azt gyógyhatásúvá teszik. Akkor tehát, amikor a Fertő vízében keresünk enyhülést a nyár forrósága elől, Természet Anya egy kis gyógykúrában is részesít minket. A Fertő olyan, mint egy természetes gyógymedence, gyógyfürdő, csak fel kell 'ismerni értekét!
Emellett külonösen értekesek a meder alatti rétegekben lévő gyógyvíztelepek, melyeknek egyik legszebb elofőrdulása a balfi, de ez már egy másik történet.


2005.11.10. 18:04:08

Aktualitások banner 2018.aug. 20. program

Fertődi kastély programok 2018

www.sopronikirandulas.hu - Sopron hét csodája


Programok banner
Fert?di-Hanság Nemzeti Park
1km-re tőlünk már a Fertő-Hanság Nemzeti Park látványában gyönyörködhet.
http://www.eszterhaza.hu

http://www.eszterhaza-opera.org